Skip to main content

koolhydraatarm
en vetrijk

Niet vet maar juist de koolhydraten uit suikers,
granen en bewerkt eten maken ons dik.

Een nieuwe kijk op voeding,
een gezonde kijk op voeding!

Janny, uw voedingsbegeleider!

Opgeleid als gewichtsconsulente met persoonlijke ervaring in koolhydraatarm en vetrijk eten.
Janny begeleidt bij gezonder worden en/of afvallen opp een verantwoorde en blijvende manier.

Wat is een gezond koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon?

Het is een andere kijk op eten. Het ‘nieuwe eten’. Het in praktijk brengen van nieuwe wetenschappelijk gebaseerde inzichten op het gebied van voeding en gezondheid. Het is het beperken van met name suikers, granen en bewerkte koolhydraten. En je energie vooral uit gezonde vetten te halen. Voor wie is het geschikt? Op deze manier eten is eigenlijk voor iedereen geschikt. Gezonder eten is voor iedereen tenslotte beter. Het is ook bijzonder geschikt als je:
  • Wilt afvallen op een gezonde manier, zonder honger te krijgen
  • Wilt eten tot je voldaan bent, zonder achteraf een opgeblazen gevoel te krijgen
  • Wilt afrekenen met je continue drang naar tussendoortjes en zoetigheid
  • Een gezondere manier zoekt om om te gaan met je diabetes, hoge cholesterol of hoge bloeddruk – liefst met minder of zelfs zonder medicijnen
  • Op zoek bent naar een manier om de hele dag scherp te blijven en om ’s nachts beter te slapen
  • Er alles aan wilt doen om ook op lange termijn gezond te blijven
Sinds februari 2015 is het koolhydraatbeperkte voedingspatroon ook het officiële advies voor iedereen met diabetes. Dit is in de nieuwe voedingsrichtlijn van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF ) opgenomen. Let wel: voor het verantwoord afbouwen van bijvoorbeeld diabetes, cholesterol – of bloeddrukverlagende medicijnen is medische begeleiding noodzakelijk.

Waarom heeft een koolhydraatarme voeding effect?

Niet vet maar juist de koolhydraten uit suikers, granen en bewerkt eten maken ons dik. Het groeihormoon insuline stijgt en de energie die je niet direct nodig hebt, wordt opgeslagen als vet. Bij de één zichtbaar rond de buikstreek, bij de ander onzichtbaar in een vervette lever. Het maakt ons niet alleen dik, maar ook ziek. Continue hoge insuline zorgt ervoor dat je cellen er steeds minder op reageren. Op deze manier ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2. Het zorgt er ook voor dat de vetverbranding geblokkeerd is. Dit alles kun je omdraaien door sterk bewerkte koolhydraten te vervangen door gezonde vetten. Een nieuwe kijk op voeding… een gezònde kijk op voeding!

Minder koolhydraten, meer vetten

De hoeveelheid koolhydraten dat het beste bij je eetpatroon past is heel persoonlijk. Het ligt aan je gezondheid, je gewicht, je leefpatroon en je doelen. Ik kan je daarbij adviseren. Wil je afvallen en lukt dat niet, dan kijken we waar dat aan kan liggen. En gaan we samen op zoek hoe jij je doelen kunt bereiken. Ik kan je ook helpen om meer gezonde beweging in je leefpatroon te brengen. Beperk je je koolhydraten, dan moet je je energie ergens anders vandaan halen. Dat doe je door meer gezonde vetten te eten. Je eiwit-inname blijft gematigd. Op die manier heb je voldoende eiwitten voor bijvoorbeeld spieropbouw. Tegelijkertijd voorkom je dat er een overschot ontstaat. Dat kan namelijk ook opgeslagen worden als vet. Vet is een belangrijke bouwstof voor je lichaam. En het is je nieuwe energie. Ik leg je graag uit welke gezonde vetten bij je nieuwe leefstijl passen en hoeveel je er dagelijks van nodig hebt.

Wat kan ik je bieden?

Ik heb vanuit mijn opleiding als gewichtsconsulente en mijn persoonlijke ervaring met koolhydraatarm en vetrijk eten een brede kijk op voeding. Ik kan je daarom begeleiden bij gezonder worden en/of afvallen. Dit alles op een verantwoorde en blijvende manier. Door die nieuwe kijk op voeding.

Gezonde recepten